9 små detaljer for å sikre godt smittevern ved retur til arbeidsplassen

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
1200x500-banner-web-detaljer-smitteverntiltak

9 små detaljer for å sikre godt smittevern ved retur til arbeidsplassen

Samfunnet åpner sakte opp under den pågående coronasituasjonen, og mange arbeidstakere returnerer til arbeidsplassen – enten den er ved en kontorpult eller ikke. At håndvask er viktig smittevern vet alle, men har du tenkt på disse 9 detaljene? Last også ned vår sjekkliste for retur til arbeidsplassen.

Grunnleggende smittevernstiltak innebærer at du holder deg hjemme om du er syk, at du forsterker renholdet og utviser god hånd- og hostehygiene, samt at du unngår kontakt med andre og ting andre har tatt på.

Last ned vår sjekkliste for godt smittevern på arbeidsplassen ved å fylle ut skjemaet nederst.

Innbakt i disse overordnede forholdsreglene finner vi konkrete smitterisikoer som kanskje ikke alltid er like åpenbare. Vi har plukket frem en liste på 9 ting du bør være oppmerksom på:

 

  1. Klipp neglene
    Møkk og virus får lettere feste dersom neglene er lange.

  2. Fjern gifteringen – og andre ringer
    Det hjelper ikke med en grundig håndvask dersom du ikke kommer til overalt.

  3. Ikke ha felles aviser, magasiner, frukt mm liggende i lokalet
    Viruset kan overleve på gjenstander over en lengre periode, så det er viktig at man unngår å ta på de samme tingene.

  4. Kaffepausen er en potensiell smittebombe
    Du bør finne gode rutiner for hvordan en felles kaffemaskin skal benyttes. Den må rengjøres før og etter hver persons bruk og de ansatte bør om mulig ikke ta direkte på den. Videre vil felles gjenstander som sukettbeholder være en potensiell smittekilde, og det samme vil det være om du lar en brukt kaffekopp bli stående slik at andre må rydde opp etter deg.

  5. Dørlåser som krever adgangskort med kode
    Dersom det er paneler hvor en rekke personer må taste inn en kode for å få tilgang bør du vurdere hvordan du kan gjøre dette uten å bruke fingertuppene direkte. Å benytte enden av adgangskortet eller en penn kan være gode alternativer.

  6. Håndtering av fysisk post, dokumenter etc
    Alt som overleveres fra en person til en annen er en potensiell smittekilde. Ta forholdsregler for å minimere risikoen.

  7. Navngi mat og drikke i kjøleskap
    Dersom dere benytter felles kjøleskap er det viktig å sette navn på egen mat og drikke for å unngå at flere tar på de samme tingene.

  8. Unngå felles garderobe
    Dersom du har med yttertøy, paraply, sekk, ekstra sko etc må du ha dette ved pulten din – ikke i en felles garderobe.

  9. Fjern overflødige stoler
    Det er viktig å holde god avstand mellom ansatte. Minimum 1 meter – samtidig som vår klare anbefaling er minst 2 meters avstand. Fjern stoler fra møterom for å tilrettelegge for god avstand.

Det er bra å være klar over de overordnede smittevernstiltakene som gjelder, men «The devil is in the details» som det heter. Klarer du ikke å overføre generelle smittevernstiltak til praktiske, konkrete tiltak vil de ikke ha samme effekt.

Stamina Helse har utarbeidet en sjekkliste som du kan benytte for å kartlegge hvilke smittevernsrisikoer du har på din arbeidsplass. Last den ned gratis og uforpliktende ved å fylle ut skjemaet under.

Du kan også lese mer om hvordan vi i Stamina Helse hjelper våre kunder med smittevernsarbeid.

Ja takk - jeg vil gjerne laste ned sjekklisten for smittevernstiltak

Fyll ut skjemaet under, så blir du sendt til en landingsside der du kan laste ned sjekklisten.

Felter merket med stjerne (*) må fylles ut.

Vil du motta nyhetsbrev med nyttige tips til deg som leder?