Slik forebygger du smittespredning på arbeidsplassen

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
1220x500-banner-web-kontor

Slik forebygger du smittespredning på arbeidsplassen

Mange er nå tilbake på jobb igjen etter ferien, men i år er returen annerledes enn tidligere år. Foruten de vanlige utfordringene med å komme inn i rutinene igjen, småprate med kolleger man ikke har sett på noen uker og gå gjennom en mengde e-post, må vi nå ta hensyn til covid-19 og gjøre vårt beste for å unngå smittespredning. Her har vi samlet noen tips som kan hjelpe deg - både som leder og ansatt.

Covid-19 påvirker oss både i hverdagen og på arbeidsplassen. Mange kan synes det er vanskelig å vite hvordan man skal forholde seg til de ulike retningslinjene. Hva er viktigst? Hvor skal man begynne? Her er noen spørsmål du kan stille deg når du skal gjøre arbeidsplassen sikrere og motvirke smittespredning:

  • Trenger arbeidsplassen tilrettelegging for medarbeidere som tilhører en risikogruppe?
  • Er det risiko ved for mange medarbeidere på samme sted til samme tid på starten eller slutten av arbeidsdagen?
  • Hva kan vi gjøre for at kaffemaskinen og spiserommet ikke skal bli samlingssteder med for lite avstand mellom medarbeidere?
  • Hvordan ivaretar vi sikkerheten for medarbeidere i lunsjen?
  • Hvordan skal vi forholde oss til fysisk besøk av kunder og entreprenører?
  • Må det rengjøres oftere? 

Steder vi må tenke ekstra nøye på
Hvis arbeidsplassen er et kontor der medarbeiderne kan lukke seg inne og man har lite besøk av utenforstående, trenger man ikke å gjøre det vanskeligere enn det er. Kan medarbeiderne i tillegg jobbe hjemmefra, er det enda bedre. Men på mange arbeidsplasser er det ikke slik.
Her er noen steder på arbeidsplassen det kan være nødvendig å tenke ekstra nøye på.

Inngang og resepsjon
Her møtes ofte et stort antall mennesker hver dag. Både medarbeidere og besøkende. I tillegg finnes det ofte mange kontaktflater med forskjellige innloggingssystemer.

  • Sørg for at man har mulighet til å vaske seg i nærheten av inngangen. Håndsprit er et godt alternativ.
  • En pleksiglassplate i resepsjonen er en god måte å beskytte både resepsjonisten og de besøkende på.
  • Lag markeringer på gulvet for å vise hvor langt fra hverandre besøkende må stå dersom det danner seg kø.
  • Vis tydelig ved bruk av skilt og andre hjelpemidler at besøkende med symptomer ikke må gå inn i lokalene.
  • Hvis det er mulig, bør det markeres hvor besøkende kan gå inn og ut av bygningen for å redusere risikoen for trengsel.

Kontoret
På kontoret befinner ofte mange mennesker seg i de samme lokalene over lang tid. Det er en risikofaktor for smittespredning, men det er flere tiltak en arbeidsgiver kan gjøre for å motvirke smittespredningen. 

  • Møbler med avstand. Sørg for at alle kan sitte med avstand til hverandre. Hvis det er mulig, sett opp avskjerming og marker hvilke arbeidsstasjoner som skal stå tomme.
  • Ikke roter mellom arbeidsplasser. Hver medarbeider skal ha sin egen plass hver dag.
  • Bruk samme datamaskin, tastatur og datamus hver dag. Sørg for å ha håndsprit tilgjengelig.
  • Sørg for at alle toaletter har rikelig med håndsåpe, papirhåndklær og håndsprit. 

Møterom
Møterom er ofte mindre rom der man møter mennesker man ikke ser hver dag, utenom de nærmeste medarbeiderne. Det er derfor ekstra viktig å se nærmere på hvordan og hvor disse møtene holdes.

  • Hold digitale møter i stedet for fysiske. Hvis du likevel må ha et møte, kan du vurdere å holde det utendørs.
  • Ta bort stoler i møterommene slik at det blir lettere å holde avstand.
  • Desinfiser bordflater og håndtak før og etter alle møter.
  • Luft møterommet mellom møtene. 

Spiserom
På spiserom og andre steder hvor det inntas mat og drikke, er det ekstra viktig med god hygiene. Her er noen enkle tips for å motvirke smittespredning på spiserommet på arbeidsplassen.

  • Sørg for at alle kan holde avstand på spiserommet ved å ta bort stoler og bord eller markere hvor man ikke kan sitte.
  • Kan man dele opp lunsjen til forskjellige tider for å redusere trengsel?
  • Sørg også for å ha håndsprit og såpe tilgjengelig på spiserommet. 

Ikke glem å kommunisere
Ikke glem å informere medarbeidere og besøkende om hvorfor disse tiltakene er gjennomført. Legg vekt på eget ansvar og vær ekstra tydelig på at de som føler seg syke, skal holde seg hjemme.

Hvordan kan Stamina hjelpe?
Vi i Stamina Helse er eksperter på smittevern og bistår våre kunder med å redusere smitterisiko og annen risiko på arbeidsplassen. 

Les mer om våre smitteverntjenester her.

Vil du motta nyhetsbrev med nyttige tips til deg som leder?