God natt og god dag

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon

God natt og god dag

Bare halvparten av arbeidstakerne i Norge vurderer egne søvnvaner som gode. Det overrasker ikke bedriftssykepleier og søvnekspert Lena Drange Nesland. Hun erfarer at mange av de hun møter som sliter i arbeidshverdagen, har utfordringer knyttet til nettopp søvn og restitusjon.

Det er første gang jobbhelseundersøkelsen stiller spørsmål knyttet til søvnvaner og hvordan arbeidstakere vurderer sammenhengen mellom søvn, arbeidsevne og helse. Svarene er entydige: God søvn er essensielt for god arbeidsevne, og god søvn og følelse av å være uthvilt støtter opp om en sunn livsstil.

Søvn hører absolutt hjemme i det systematiske arbeidet til norske virksomheter. Det handler ikke om at arbeidsgiver skal bidra med mange former for tilrettelegging. Snarere handler det om å bidra med hjelp til å finne årsaken slik at den ansatte kan ta tak i utfordringene selv.

-Bedriftssykepleier og søvnekspert Lena Drange Nesland

Hennes interesse for søvn ble vekket mer eller mindre tilfeldig da hun oppdaget at stadig flere slet med uro og følelse av å være sliten og trett. I dag har hun et tett samarbeid med Bergen SøvnSenter, som er et ledende kompetansemiljø i Norge.

En av fem rapporterer om dårlige søvnvaner

21 prosent mener de selv har svært dårlige eller dårlige søvnmønster/søvnrutiner. 32 prosent definerer egne søvnvaner som verken eller. At bare halvparten av arbeidstakere i Norge vurderer egen søvn som god, forteller at mange virksomheter går glipp av både produktivitet og effektivitet grunnet ansattes søvnutfordringer. Hele 86 prosent av de spurte mener nemlig at god søvn har svært stor eller stor innvirkning på egen arbeidsevne. Dermed sier det seg selv at dårlig søvn kan være både lite lønnsomt og risikofylt for norske virksomheter.

God søvn avler gode vaner

75 prosent av de spurte sier at de vektlegger tilstrekkelig søvn som en viktig faktor for god livsstil. Bare fysisk aktivitet i tråd med anbefalinger vektlegges som viktig av flere (77 prosent). Bedre søvn er blant topp 3-faktorene som ville motivert arbeidstakere til å legge om livsstilen til det bedre. 42 prosent sier dette. Andelen er på linje med andelen som ville latt seg motivere av merkbare resultater av trening. Denne faktoren har toppet listen over faktorer som ville motivert til livsstilsendring de to foregående årene.

– Tallene fra undersøkelsen forteller meg at både risiko i arbeidslivet og den generelle produktiviteten påvirkes mer av søvn enn vi har vært villige til å innse, sier Nesland. Samtidig er hun opptatt av å understreke at råd og bevisstgjøring kan hjelpe mange til å ta tak i sitt søvnproblem med godt resultat.

Hva ville motivert deg til å forbedre livsstilen?

Lena Drange Neslands tips for bedre søvn

Ha en god holdning til din egen søvn. Ikke la den bli din egen fiende.

Regelmessig mosjon bidrar til god søvn, men forsøk å unngå trening inntil to timer før du legger deg.

Unngå søvn i løpet av dagen. En middagslur kan virke mot sin hensikt, og bør i alle fall ikke vare mer enn 20 minutter.

Stå opp til samme tid hver dag, også i helgene.

Få helst 30 minutter dagslys hver dag innen to timer etter at du står opp.

Unngå PC og mobil på senga, siden dette aktiverer hjernen og det blå lyset fra skjermen kan være uheldig for søvnen.

Unngå kaffe og andre koffeinholdige drikker etter klokken 17.00.

Sett av en «problemtime» på ettermiddagen eller tidlig kveld om du har mange tanker i hodet.

Ta et varmt bad et par timer før leggetid.

Norsk Jobbhelserapport 2017

Ønsker du å lese hele rapporten? Legg igjen kontaktdetaljer og få tilgang på rapporten.

Dersom du ønsker en prat eller gjennomgang om rapportens innhold, gi oss beskjed i meldingsfeltet og vi kontakter deg.

Vil du motta nyhetsbrev med nyttige tips til deg som leder?